Veelgestelde vragen

Glasvezel

Veelgestelde vragen - Glasvezel

Supersnel internet is tegenwoordig een vereiste. Het kent veel voordelen zoals een constante kwaliteit en up- en downloaden met dezelfde hoge snelheid. Het is bovendien een stuk milieuvriendelijker dan een koperverbinding.

Ontdek snel via de postcodecheck of glasvezel ook beschikbaar is op jouw adres.

De vraag naar meer snelheid groeit; steeds meer gaat via het internet en dat zal in de toekomst alleen maar meer worden. Om te voldoen aan deze vraag worden overal in Nederland glasvezelnetwerken aangelegd. Dit vraagt om een flinke investering (vooral de graafwerkzaamheden zijn erg kostbaar).

De netwerkbeheerder wil graag weten of er voldoende interesse is voor glasvezel en zal daarom een vraagbundeling uitvoeren. Is iedereen enthousiast en melden genoeg mensen zich aan dan zal overgegaan worden tot het aanleggen van een dekkend glasvezelnetwerk.

Hoewel er op veel plekken wel glasvezel in de grond ligt kan het ‘verglazen’ van Nederland nog wel even duren. Lokale besturen spelen veelal een hoofdrol bij het aanleggen van glasvezel. Er moet voldoende vraag naar glasvezel zijn.

Sommige gemeenten gaan met kleinere partijen in zee voor de aanleg van glasvezel. KPN is één van de grotere netwerkpartijen die de overstap maakt naar glasvezel. Op zich is dat niet verkeerd voor Nederland als er meer dan één glasvezelnetwerk ligt; het kan hiermee zijn digitale voorsprong behouden.

Glasvezel kan internetsnelheden tot 1 Gigabit per seconde halen. Hierdoor kun je zowel snel up- als downloaden wat bij gebruik van bijv. Facetime en online gamen erg belangrijk is.

Simpel gezegd is glasvezel een hele dunne draad van glas dat het mogelijk maakt enorme hoeveelheden data te transporteren, met hoge snelheid en over grote afstanden. Meer lezen over glasvezel? Klik hier.

Bekijk onze veelgestelde-vragen-pagina ook voor antwoord op vragen over onder andere internet, televisie, e-mail, overstappen etc.